2009. március 24., kedd

Magyarországi trendek

A különböző könyvtárak az alapszolgáltatások figyelembevételével próbálnak újabb és újabb szolgáltatást, programot, rendezvényt kitalálni, meghonosítani az olvasói létszám növekedése és az elégedettség érdekében. A legáltalánosabb és a legnépszerűbb rendezvények a hazai könyvtárakban:

Ringató, szülőképző, Prospektus a „Szülők kérdezik az olvasásról”, videó- és hangfelvételek az olvasás népszerűsítésére, babaolvashow projekt működtetése, könyvstart – könyvmászóka, Ültessünk fát!, könyvtári plakátok készítése, kortárs prózairodalom népszerűsítése, jelnyelvi tolmács biztosítása különböző könyvtári rendezvényeken.

A fentebb felsorolt típusok közül általánosságban minden könyvtárban megtalálható egy-egy hasonló jellegű program, illetve kezdeményezés. Ezen kívül több országos projekt létezik, melyek szintén az olvasást, valamint a könyvtárak népszerűsítését tűzték ki célul. Az országos rendezvények közül a legjelentősebbek: az Internet Fiesta, és a „Könyvtárak a társadalomért”.
Az Internet Fiesta az internet kultúra népszerűsítését szolgáló rendezvénysorozat, melyet minden évben az Internet Society rendez. Fő célkitűzése, hogy a könyvtárak minél szélesebb körben megismertessék a digitális kultúrát, az új írásbeliség lehetőségeit és hozzáférhetővé tegyék az erre épülő szolgáltatásokat. http://www.tanszertar.hu/eken/2008_04/pr_0804.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése